Hafıza Kartları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Blog

Hafıza Kartları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Hafıza Kartları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Hafıza Kartları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İyi fotoğrafçı olabilmek için çok çabalıyoruz. Eğitimler izliyoruz, ekipmanları, son teknolojileri, iyi fotoğrafçıları takip ediyoruz ve elimizden geldiğince de fotoğraf çekmeye çalışıyoruz. Makineyi, makinenin ana elemanlarını ve çektiğimiz fotoğrafları çok önemsiyoruz ancak genelde bir noktayı atlıyoruz ya da pek önemsemiyoruz: o da kullandığımız hafıza kartları. Onlara onca çaba sonrası fotoğraflarımızı emanet ediyoruz ve sahip olduğumuz bilgi neredeyse sıfır. Çoğu insan kullandığı hafıza kartının markasını ya da hafıza alanını bile bilmiyor. Bende bu yüzden hafıza kartları hakkında bilinmesi gereken önemli bilgileri sizin için derledim.

1. Marka Önemlidir

Size markanın önemi olmadığını söyleyen hocalarınızı, abilerinizi, arkadaşlarınızı dinlemeyin. “Sandisk ya da Lexar ne fark eder?” demeyin. Bu kesinlikle doğru değil. Ürünlerin üretim aşamasında ciddi farklılıklar var. Örneğin Nikon ve Sandisk, kameranın hafıza kartıyla maksimum uyumda çalışabilmesi için ürünün üretiminde birbirlerinden fikir aldılar. Nikon’un efsane fotoğraf makinesi D90’ın hafıza kartı için 2 firma beraber çalışmıştı, son dönemde aynı şeyi D7000 serisinin üretiminde de gördük. Siz de hangi hafıza kartının hangi makineye daha yakın olduğunu araştırarak doğru kartı tercih edin.

2. Yüksek Hızlı Hafıza Kartı Kullanımı

İnsanlardaa genellikle yüksek hızlı kartların sadece videoda kullanılması gerektiği gibi bir algı var. Bu da yanlış. Çünkü aslında RAW ve seri çekim yapıyorsanız çok yüksek ihtimal kartınızı videoya göre daha hızlı dolduruyorsunuz demektir. HD ya da 4K yüksek boyutlu olabilir. Ama inanın RAW ve de seri çekim çok daha yüksek boyutlara ulaşabiliyor. O nedenle size böyle söyleyenlere aldırmayın, yüksek hızda kart kullanın.

3.Dosya Silme İşlemi

Asla makinenizdeki tüm fotoğrafları silmeyin, onun yerine kartı formatlayın. DSLR ya da aynasız kameralar bu 2 seçenekle karşımıza çıkar: “Tüm Fotoğrafları Sil” ve “Kartı Formatla”. Dosyaları kamera üzerinden silmek kartın hata vermesine sebep olabilir. Dosyalama sisteminin ve veritabanının bozulmaması adına daima artı formatlayın.

4. Bilgisayarda Dosya Silme İşlemi

Bütün dosyaları silmekten bahsetmişken bunu bilgisayarda da kesinlikle yapmayın. Kamerada aynı işlemi yapmaya göre çok daha yanlış bir tercih. Özellikle Canon kullanıcıları eğer bilgisayardan dosya silmeye devam ederseniz her Canon kullanıcısının korkulu rüyası olan ERR-99 (HATA KODU:99) uyarısıyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu hata kodunun tek sebebi bu değil tabi ki ama çoğunlukla bu işlemden kaynaklandığını unutmayın.

5. Kartlarınıza Karşı Hassas Olun

Asla kameradan ya da bilgisayardan dosya silmesem de yine de bazı problemlerle karşılaştım. En fazla başıma gelen de çok fazla çekim yaptığımız, bu nedenle de karta pek hassas davranmadığımız için kartların kırılması, çizilmesi gibi şeylerdir ki  bu tüm veriyi kaybetmenize de sebep olabilir. Kullandıktan sonra düzgün bir yere koymamak, sağa sola fırlatmak ya da kart okuyucudan çıkarırken orantısız güç kullanmak kötü sonuçlar verebilir. Özellikle SD kart kullanıyorsanız kartın işlem yapan kısmı ya da kilitleme kısımları çok hassas olacağından dikkatli kullanmanızı öneririm.

6. Ben Demiyorum Lexar Diyor.

Lexar firmasının yaptığı çalışmalara göre hafıza kartının boyutu ne kadar fazlaysa kameranın batarya süresi de doğru orantılı şekilde daha çabuk bitiyor. Tabi ki çok ciddi farklar yok ama “Bu neden hızlı bitti şimdi?” diyenlerin bilmesi gereken önemli bir bilgi.

7. Dosya Kurtarma İşlemleri

Hem Lexar hem de Sandisk firmaları profesyonel seviye kartlarında, kazara dosyaların kaybolması ihtimaline karşın ücretsiz bir dosya kurtarma yazılımı veriyorlar. Eğer bir fotoğrafı kazara kaybederseniz, çekimi orada bırakıp bilgisayarınıza yazılımı yükleyin, yüksek ihtimal kaybettiğiniz dosyayı geri getirebileceksiniz. (Format atmış olsanız bile. Beni başıma gelmişti.) Sandisk’te kurtarma sürecine bakmadım ama Lexar’da Image Rescue Software kullanarak formatlamış olmama rağmen dosyaları geri getirebilmiştim.

8. Diyelim ki kurtaramadınız. Şimdi ne olacak?

Yazılım kullanmanıza rağmen dosyaları kurtaramadıysanız kartınız büyük ihtimal bozulmuş demektir. Ama hala korkmanıza gerek yok. Lexar ve Sandisk firmaları hiçbir ücret talep etmeden kartınızı alıp dosyaları bir DVD’ye yükleyerek tekrar size yolluyorlar. Bu gerçekten harika bir şey. Özellikle bu işten para kazanan kişiler için çok önemli. Diğer markalarda durum ne bilmiyorum, bilen varsa alt kısma yazın lütfen.

9. Hafıza Kartının Saklanması

Evet, kartlar fotoğraflarımızı saklıyor. Çantalarımız makinelerimizi saklıyor. Ama en önemli şey olan sonucu taşıyan minik kartları biz nerede saklıyoruz? Yeni başlayan arkadaşlar, lütfen gidin en kötü bir kalem kutusu ya da paranız varsa sd kart kutusu alın. O kadar çok kart kayboluyor ki ve kaybolana kadar da neyi kaybettiğimizin, kaybettiğimiz şeyin değerinin farkına varamıyoruz.

 

Derecelendir: 0
Konu Etiketleri:
Sosyal Medyada Paylaş:
Posted by John Doe
Image
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolores, eveniet, eligendi et nobis neque minus mollitia sit repudiandae ad repellendus recusandae blanditiis praesentium vitae ab sint earum voluptate velit beatae alias fugit accusantium laboriosam nisi reiciendis deleniti tenetur molestiae maxime id quaerat consequatur fugiat aliquam laborum nam aliquid. Consectetur, perferendis?

Öne Çıkan Yazılar:

0 Yorum

Yorum Yap