Manzara Fotoğrafçılığında Dikkat Edilecek 11 İpucu
İnternette çok fazla fotoğraf var, bunların çoğu manzara fotoğrafı ve nasıl daha iyi manzara fotoğrafı çekebilirim diye soruyorsunuzdur kendinize. İşte bu yazımızda bu noktaya değinmek istedik.
1.Alan Derinliğini En Üst Düzeye Çıkarın
Manzara fotoğrafçılığında biraz daha yaratıcı ve dar alan derinliği ile denemek almak istediğiniz zamanlar olabilir. Bu yaklaşım normal bir durumdur, konunun mümkün olduğunca net olmasını sağlamak için. Bunu yapmanın en basit yolu düşük diyafram değeri vermenizden geçer. Diyafram en düşük değerde olursa net alan oranı daha az olacaktır.Unutmayalım ki düşük diyafram açıklığı sensöre az ışık düşmesine neden olur.Bu yüzden artan ISO değeri ve perde hızı ile telafi edilebilinir.
2.Tripod Kullanın
Düşük verilen diyafram değerini uzun pozlama yaparak telafi edebiliriz veya uzun pozlama çekimleri esnasında düzgün görüntüler elde etmemiz gerekmektedir. Fotoğraf makinesinin sallanmasını önlememizin tek yolu tripod ile makinemizi sabitlememiz gerekmektedir. Öte yandan perde hızının hızlı olması durumunda da tripod kullanımın faydası çoktur.Bize keskin ve net fotoğraflar elde etmemi sağlar.Kablolu ve ya kablosuz deklanşör kumandası size yardım edecektir.
3.Odak Noktası Arayın
Bütün fotoğraf çekimlerinde bir odak noktası vardır. Manzarafotoğrafçılığında da bu durum farklı değildir.Aslında manzara fotoğraflarında bir odak noktamız olmazsa fotoğraflar oldukça boş kalacaktır.Odak noktaları manzara fotoğraflarında çeşitli şekillerde karşımıza çıkabilir. Binalar, yapılar, ağaçlar, kayalar veya siluet olarak karşımıza çıkabilir.
4.Ön Plana Çıkarın
Manzara çekimleri sırasında ön plana yerleştireceğiniz nesneler ilgi odağı oluşturacaktır ve fotoğrafa derinlik duygusu sağlamaktadır.Odak alanınızda ön plana çıkardığınız nesne ve ya nesneler fotoğrafınıza aynı zamanda zenginlik katarak bir kompozisyon sağlayacaktır.
5.Gökyüzünü Değerlendirin
Manzara fotoğraflarında dikkate alınması gereken başka bir nokta ise gökyüzüdür. Çoğu manzara fotoğrafında gökyüzü baskın ve ön plandadır. Geniş ve sıkıcı bir gökyüzü varsa üst üste farklı açılardan çekim yapın ve ufuk çizgisinin hakim olmasını engelleyin. Ancak gökyüzünde dramatik ve ilginç bulutlar varsa gökyüzü tonları farklı ise ufuk çizgisini alt kısıma koyarak parlamasını sağlayın. Filtre kullanarak gökyüzüne renk ve kontrastsağlayabilirsiniz.
6.Çizgileri Kullanın
Manzara fotoğraflarında kendimize sormamız gereken sorulardan bir tanesi de ”Nasıl bu fotoğrafı ön plana çıkartabilirim?” dir. Fotoğraflarda ön plana çıkartmanın dikkat çekmenin bir yolu da yol çizgilerini fotoğraf karesine alarak kişilerin dikkatlerini çekmektir. Çizgiler görüntülere derinlikvermek ve desen oluşturmasını sağlamak ilgi çekici bir nokta olabilir.
7.Hareketleri Yakalayın
Çoğu insan manzara fotoğraflarını sakin olarak düşünmektedir.Ancak manzara fotoğraflarında nadiren görüntü hareketini iletmek için dramatik duygu noktası oluşturmak gerekmektedir. Örnek olarak ağaçların rüzgarda sallanması, sahile vuran dalgalar, şelaleden akan sular, uçan kuşlar ve bulutların hareketlerini gösterebiliriz.Bu hareketleri yakalamak için uzun perde süresi kullanmak gerekmektedir. Tabi ki de bu durum ışıkaz olduğu zamanlarda ve ya düşük diyafram değerleri kullanıldığı zamanlarda sensöre fazla ışıl gelmesini sağlamak için kullanılmaktadır.
8.Hava Durumu İle Çalışın
Her hangi bir zamanda havaya bağlı olarak dramatik fotoğraflar elde edebiliriz.Sonuç olarak gerçekten dikkat çekici bir gök yüzü elde etmek istiyorsak doğru zamanda doğru ışık şartlarını kullanmalıyız.Fotoğrafa yeni başlayan kişiler güneşli günlerin fotoğraf çekmek için ideal olduğunu düşünerek dışarı çıkmaktadır.Ancak parçalı bulutlu bir gün, bulutların hareketleri çok daha iyi bir fırsat sunmaktadır.Fırtına,rüzgar,sis,dramatik bulutlar,güneş,karanlık gökyüzü,gök kuşağı,gün doğumu ve gün batımı ile çalışmak için güneşli parlak bir günü beklemeyin.
9.Altın Saatlerde Çalışın
Bazı manzara fotoğrafçıları verdikleri röportajlarda sabahın ilk ışıklarında ve gün bitimlerinde sadece fotoğraf çektiklerinden bahsetmişlerdir. Bunun nedeni ise ortak bir cevap olarak altın saatlerde ışığın en iyi şekilde olması ve manzaranın canlanması olduğunu söylemişlerdir. Bu altın saatler harika manzaralar için en ideal zamanlardır. Işık açılarının iyi bir şekilde gelmesi sahne dokularının oluşturması da başka bir nedendir.
10.Ufuk Çizgisi Hakkında Düşünün
Manzara fotoğraflarında iki cephede ufuk noktasını göz önünde bulundurmak eski bir ip ucudur. Dikkat edilmesi gereken iki nokta vardır bunlar:
- Ufuk çizgisi düz mü? Fotoğrafı çektikten sonra düzeltebilmemiz mümkündür ama çekim esnasında sağ ve sol tarafa bakılarak ufuk çizgisinin düz olup olmadığına dikkat etmeniz gerekmektedir.
- Kompozisyon nerede? Kompozisyon olarak ufuk çizgisinin düz olması birçok avantaj sağlamaktadır.
11.Bakış Açınızı Değiştirin
Çekimlere biraz daha fazla zaman harcayın.Özellikle daha ilginç noktalar bulmak için.Bu doğal fotoğraflar için yeni açılar bulmak,yollara inmek,zemine yaklaşmak ve ya daha yükseğe çıkarak farklı noktalar bulunabilinir.Farklı bakış açıları ile çevreyi keşif ederek eşsiz fotoğraflar elde edebiliriz.Bir çiçeği tepeden çekmek yerine eğilip onun seviyesinden çekmek bile çok farklıdır.
Deleniti lucilius appellantur pri at, nullam putent sea ad. Mutat liber saperet ex eum, omnium aliquando an qui. An pro solum iudico, per ea congue soluta saperet. Ex exerci commodo apeirian per, at invidunt mnesarchum pro.
Nullam id dolor id nibh ultricies vehicula ut id elit.
dgfgf
Nullam id dolor id nibh ultricies vehicula ut id elit.
ghjghjdfg
Nullam id dolor id nibh ultricies vehicula ut id elit.